Čas čítania
3 minutes
Príroda vie, čo pomôže
marec 15, 2022 - 10:00
Kým siahnete po „zázračných“ pilulkách, spomeňte si, čo hovorievajú múdre šediny: príroda najlepšie vie, čo potrebujeme. Má pre nás pripravené zdravé plody, šťavy, extrakty, čaje... Pozrime sa spoločne, ako sa dá jednoducho a účinne využiť sila prírody proti najčastejším nástrahám rôznych chorôb.
ČIERNA REĎKOVKA
Sirup z nej pomáha proti kašľu, stimuluje imunitný systém, potláča nádchu.
RECEPT: čiernu reďkovku ošúpeme, nadrobno nakrájame a v plytkej širšej miske prelejeme medom. Necháme odstáť do druhého dňa, kým reďkovka pustí šťavu, scedíme do čistej fľašky a uložíme do chladu. Vznikne chutný sirup, ktorý užívame 3 x denne po jednej lyžičke.
CESNAK
Je liekom takmer na všetky druhy prechladnutia. Uvoľní hlasivky, zriedi usadené hlieny, uľahčí vykašliavanie, vyčistí dýchacie cesty a podporí potenie. Antiseptické účinky cesnaku zabijú vírusy. Rozkrojený strúčik cesnaku je vynikajúci bojovník proti parodontu, stačí ho prikladať na postihnuté ďasná.
RECEPT: Pretlačíme niekoľko strúčikov do teplého mlieka, necháme chvíľu vylúhovať a každý večer pred spaním vypijeme.
KYSLÁ KAPUSTA
V kvasenej kapuste je viac vitamínu C ako v surovej. Pri kvasnom procese vzniká mnoho cenných látok, ktoré pozitívne účinkujú na svaly a podporujú mozgovú činnosť, chránia pred vážnymi ochoreniami pľúc, pečene a hrubého čreva. Predovšetkým však podporujú silu imunitného systému tým, že uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a využitie cenných vitamínov.
NÁŠ TIP: Pripravte si doma alebo si kúpte kvalitnú domácu kvasenú kapustu a pri najmenšom náznaku nachladnutia zjedzte denne ráno aj večer misku tejto vitamínovej bomby. Vynikajúco zapôsobí aj šťava z kapusty.
CIBUĽA
Cibuľa obsahuje okrem množstva vitamínov, minerálov a stopových prvkov aj fytoncídy, ktoré ničia choroboplodné zárodky a vedia zastaviť postup niektorých baktérií a mikroorganizmov. Zvýšme jej príjem v tepelne neupravenom stave práve v čase oslabenia organizmu. Nosné dutiny uvoľnia aj výpary z cibule, pôsobiace ako prírodné antibiotikum: do bavlneného vrecka natlačíme nakrájanú cibuľu a zavesíme blízko postele.
RECEPT: Cibuľu a citrón očistíme a nakrájame na kolieska. Ukladáme striedavo do vyššej nádoby, prelievame medom. Na dno položíme plátok citróna. Odložíme na teplé miesto, napríklad k radiátoru. Naložené plody po čase pustia šťavu, ktorú užívame po lyžičkách štyrikrát denne.
CHREN
Obsahuje veľké množstvo vitamínov, najmä však proti nachladnutiu účinný vitamín C. Najúčinnejší je čerstvý.
RECEPT: čajovú lyžičku čerstvo nastrúhaného chrenu a asi desať rozdrvených klinčekov zalejeme 2,5 dl horúcej vody a zamiešame, aby sa chren neusadil. Keď čaj mierne vychladne, pridáme lyžicu medu. Vypijeme teplé ráno a večer.
JABLKO
Obsahuje minerály, vitamíny a stopové prvky, cenný provitamín A a kyselinu listovú, významnú najmä v tehotenstve. Jablko má zo všetkého ovocia najviac pektínu, ktorý bráni rozvoju škodlivých mikroorganizmov. V jesennom období by mal organizmus prijať aspoň jedno jablko. Pri kašli účinne pomáha čaj pripravený z jablkových šupiek.
RECEPT: Do nového dňa nás naštartuje nastrúhané jablko s mrkvou, do zmesi pridáme hrsť orechov, sušených hrozienok a pokvapkáme citrónom a olivovým olejom.
ZEMIAK
Nachladnutie, zapchané dutiny, nádchu a kašeľ často sprevádzajú bolesti hlavy. Skúste proti nim zabojovať prozaickým zemiakom.
RECEPT: Zemiak uvarený v šupke očistite, roztlačte a ihneď v čistom obrúsku priložte na čelo. Podmienkou je, aby bol zemiak čo najhorúcejší.
ZÁZVOR
V minulosti slúžil na liečbu problémov s tráviacim traktom, dokonca bol využívaný v čase morových epidémií. Novodobé vedecké výskumy preukázali jeho antioxidačné a protizápalové účinky. Podporuje proces potenia, vylučovanie škodlivých látok a uvoľňovanie hlienov, obklady prinášajú úľavu pri zápale prínosových dutín.
RECEPT: Približne 2- až 3-centimetrový kúsok zázvoru dôkladne umyte, ošúpte a nastrúhajte. Zalejte 2 dl vriacej vody a nechajte chvíľku vylúhovať. Pre lepší účinok sa pridávajú klinčeky a škorica, pre lahodnejšiu chuť med a citrón.
ŠKORICA A KLINČEK
Okrem toho, že škorica podporuje chuť do jedla, pomáha pri žalúdočných problémoch, znižuje cholesterol a prináša úľavu pri bolestiach svalov, bojuje aj proti plesniam a baktériám. V čaji urýchľuje uzdravenie pri horúčkovitých ochoreniach. Aj klinček má výrazné antibakteriálne a dezinfekčné účinky. Denne rozhryzte jeden klinček – vyčistí ústnu dutinu od baktérií.
RECEPT: Asi 10 klinčekov, čajovú lyžičku mletej škorice a kúsok nastrúhaného ďumbiera zalejte horúcou vodou. Po niekoľkých minútach sceďte, ochlaďte na približne 40 stupňov a pridajte lyžicu medu. Takýto čaj vypite ráno a večer.
MASŤ
Pri dráždivom a dusivom kašli si natrite hrudník vrstvou klasickej bravčovej alebo husacej masti, prekryte fóliou a hrubším uterákom a vydržte s takýmto obkladom aspoň dve hodiny. Po prestávke zábal zopakujte.
Pripravila: BEATA VRZGULOVÁ
Foto: Thinkstock
Príroda vie, čo pomôže
marec 04, 2016 - 08:39
Komentáre