Spoznajte bližšie laureátky na Slovenku roka 2022. Predstavujeme vám dámy z kategórie Veda a výskum
doc. RNDr. TATIANA BETÁKOVÁ, DrSc., vedúca vedecká pracovníčka Biomedicínskeho centra SAV, členka jeho vedeckej rady, docentka na Katedre mikrobiológie a virológie Prírodovedeckej fakulty UK.Je zodpovedná riešiteľka a spoluriešiteľka projektov zameraných na vírus chrípky, imunitnú odpoveď a patogenitu vírusov. Dvakrát získala Cenu SAV za popularizáciu vedy a spoločenské aplikácie vedy.
Ako najradšej trávite víkendy?
Najradšej trávim víkendy ničnerobením. Ale to sa podarí málokedy. Ako väčšina z nás, aj ja využívam víkendy na upratovanie, pranie, nakupovanie a pod. Niekedy je treba venovať pár hodín aj pracovným veciam. Okrem toho sa rada stretávam s priateľmi a chodím na prechádzku do prírody.
Ste v kuchyni ako doma, alebo varenie prenecháte iným rodinným príslušníkom?
Dá sa povedať, že viem navariť a upiecť. Keďže pracujem hlavou, také pečenie je niekedy veľmi relaxujúce. Pečiem si vlastný chlieb a pre priateľov koláče. V súťaži MasterChef by som však určite pohorela. Keď mám čas, tak rada skúšam nové recepty. Rada varím a pečiem pre rodinu a priateľov.
Na čo sa v najbližšej dobe tešíte?
Teším sa na jar. Mám terasu a už mi tam všetko klíči a stromy sa chystajú kvitnúť. Keď mám čas, rada sedím na terase a pozorujem divé včielky pri práci.
Súčasná situácia u susedov ochromila celú spoločnosť. Čo je pre vás motiváciou v týchto náročných časoch?
Snažím sa pomôcť ako môžem. Kolegovia na BMC SAV dali k dispozícii 2 byty, ktoré bolo potrebné zariadiť – priniesla som pár potrebných vecí, ktoré som doma mala a boli tak povediac nepoužité. Konečne budú užitočné. Potešilo ma, že sa naozaj zapojilo veľa ľudí z BMC a všetko potrebné bolo k dispozícii v priebehu jedného dňa. Okrem toho pomáham finančne. Na dobrovoľnícku prácu mi neostáva čas a ani energia.
Chceli by ste niečo odkázať ľuďom čo vám dajú hlas, čitateľom Slovenky, rodine?
Všetkým ľuďom, ktorí mi dali alebo ešte dajú hlas ďakujem. Myslím, že väčšina z nás v súčasnej situácii prehodnocuje, čo má v živote zmysel a hodnotu. Tak nám všetkým želám, aby sme si to vyhodnotili správne, aby sme sa dokázali tešiť z toho čo máme a hlavne, aby sme vedeli stráviť viac času s ľuďmi, ktorých milujeme.
prof. RNDr. HELENA BUJDÁKOVÁ, CSc., vedúca Katedry mikrobiológie a virológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Venuje sa štúdiu biofilmov patogénnych baktérií a kvasiniek. Je predsedníčkou Hlavného výboru Československej spoločnosti mikrobiologickej.
doc. PaedDr. VLADIMÍRA KURINCOVÁ ČAVOJOVÁ, PhD., zástupkyňa vedúceho Ústavu experimentálnej psychológie Centra spoločenských a psychologických vied SAV. Centrom jej záujmu je vedecké myslenie, nepodložené presvedčenia, kognitívne omyly a intuitívne usudzovanie. Ako vedecké myslenie a nepodložené presvedčenia o COVID-19 ovplyvňujú správanie ľudí, skúmala aj počas pandemického obdobia.
Ako najradšej trávite víkendy?
Najradšej trávim víkend s rodinou na nejakom výlete. Teším sa, keď sa nám podarí podniknúť spolu niečo zaujímavé, hoci syn je už vo veku, keď ho treba k tomu už trochu nútiť, keďže kamaráti sú už pre neho zaujímavejšia spoločnosť. Tiež som rada, keď sa nám cez víkend podarí stretnúť s rodičmi alebo kamarátmi. Na druhej strane je pre mňa víkend aj príležitosť sa ráno vyspať, ísť si zabehať s kamarátkou a potom si niekam zaliezť s knihou alebo si pozrieť nejaký film. Takže niekedy sa stane, že víkend vie byť buď hektický a moc sa nevyspím, alebo si oddýchnem a mrzí ma, že sme nikam nešli.
Ste v kuchyni ako doma, alebo varenie prenecháte iným rodinným príslušníkom?
Naučila som sa variť počas strednej školy, keď som bývala na internáte a stala som sa vegetariánkou. Ale v kuchyni zvyčajne trávim len nevyhnutný minimálny čas a väčšinu jedál, čo varím, stihnem do polhodiny. Niektoré svoje obľúbené jedla sa naučil môj manžel variť sám a robí ich pre seba a pre syna, pretože doteraz nevarím mäsité jedlá (zvládnem kura a ryby) a ryžový nákyp mi tiež nikdy neprirástol k srdcu. Na druhej strane rada varím pri špeciálnych príležitostiach, rada skúšam najmä nové recepty a najradšej mám spoločné vianočné pečenie.
Na čo sa v najbližšej dobe tešíte?
V najbližšej dobe sa teším na spoločné stretnutie s kamarátmi zo strednej školy, s ktorými sa každoročne stretávame na chate, ale kvôli pandémii sme to museli posledné dva roky vynechať. Tiež sa teším na jar a na niekoľko plánovaných udalostí, ktoré by sa mali po dvojročnej pauze uskutočniť, respektíve že už nebudem odkázaná len na online stretávanie, ale že sa postupne začneme zas stretávať aj naživo.
Súčasná situácia u susedov ochromila celú spoločnosť. Čo je pre vás motiváciou v týchto náročných časoch?
Agresia Ruska voči Ukrajine ma veľmi zasiahla, najmä Putinove vyhrážanie sa jadrovými zbraňami. Patrím do generácie, ktorá ešte zažila branné cvičenia a hrozenie treťou svetovou vojnou, takže to vnímam celkom citlivo. Môj spôsob zvládania stresu je práca. Takže aj teraz je pre mňa hlavnou motiváciou práca, rodina a kamaráti.
Chceli by ste niečo odkázať ľuďom čo vám dajú hlas, čitateľom Slovenky, rodine?
Ďakujem všetkým za podporu! Verím tomu, že práve v ťažkých časoch je dôležité zachovať si ľudskosť a dávať oveľa lepší pozor na snahy nás manipulovať. Dúfam, že práca, ktorú spolu s mojimi kolegami a kolegyňami robíme, tomu aspoň trochu pomáha.
Komentáre